Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/webbpsse/public_html/kaloriguide.se/wp-includes/plugin.php on line 580

Matmissbruk – tvångsmässigt förhållande till mat

Äter du alldeles för mycket? Har tanken slagit dig att det kan röra sig om ett missbruk? I normala fall när man tänker på beroendesjukdomar är det droger, alkohol eller tobak som poppar upp. Sanningen är dock att även mat och sockermissbruk är beroendesjukdomar. Det är precis samma mekanismer som triggar mat och sockermissbruk som det är med andra beroenden. Belöningscentrum i hjärnan är det som är boven i dramat. Detta stimuleras inte bara av droger, alkohol och nikotin utan även av socker. Precis som vid vilket missbruk som helst ger drogen en kortvarigt kick. Socker, stärkelse och vitt mjöl tas snabbt upp. Din kropp reagerar på sockret genom att överproducera insulin, vilket får till följd att blodsockerhalten sjunker för lågt. Detta ger ett bakrus i form av obehagskänslor, som leder till nya hungerattacker.

Besatt förhållande till mat

Matmissbruk (tvångsmässigt ätande) kännetecknas av ett tvångsmässigt eller besatt förhållande till mat. En matmissbrukare börjar frekvent att äta mat okontrollerat, vilket ibland kan ta formen av hetsätning och under perioder kan de uppleva sig som utom kontroll och desperata. Det vanliga är att man fortsätter att äta även långt efter att man blivit mätt. Efter detta kommer känslor av skuld och ånger. Matmissbrukare är personer som äter när de inte är hungriga. De skiljer sig från bulimiker genom att de inte kompenserar sitt ätande med att kräkas. Matmissbruk leder så gott som alltid till att den drabbade blir kraftigt överviktig.

Ätstörning UNS

Inom sjukvården kallas detta ”Ätstörning UNS” vilket betyder ‘ätstörning utan närmare specifikation’. Vissa fall räknas också till hetsätning och bulimi. Särskilda fetmaavdelningar behandlar också många från denna kategori. Matmissbruk är behandlingsbart med rådgivning och terapi. Det finns flera tolvstegsprogram som vänder sig till matmissbrukare och tvångsmässiga ätare. De som är etablerade i Sverige är Anonyma överätare och Anonyma Matmissbrukare. De använder sig i princip av samma program som Anonyma Alkoholister.

Leave Comment