Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/webbpsse/public_html/kaloriguide.se/wp-includes/plugin.php on line 580

Alkohol och kalorier

Hur fungerar det egentligen med alkohol och vikt? Blir man tjock av ett glas vin, en öl eller en snaps? Svaret är tyvärr att man kan bli det och man bör alltså ta med alkohol i beräkningen om man är orolig för att gå upp i vikt eller önskar gå ner i vikt. Fett är den energikälla som ger flest kalorier per gram, 9 kcal per gram. Näst efter fett är alkoholen vår energitätaste källa med hela 7 kcal per gram.

Om du vill behålla den vikt du har, ska du se till att intaget är i balans med utgifterna när det gäller energi. Enkelt uttryckt: Om du äter mer än du gör av med så går du upp i vikt. Och vice versa. Det är alltså viktigt att tänka på att allt du tillför kroppen bidrar och detta gäller såklart även dryck. På grund av att alkohol innehåller kalorier bidrar alkoholintaget också till att vi går upp i vikt. Mat och dryck som innehåller fett respektive alkohol är energität vilket gör att även om vi äter lite så får vi i oss mycket energi som i sin tur påverkar vikten.

Alkoholen förbränns först

En ytterligare faktor som spelar in när man äter, dricker och samtidigt vill tappa vikt. Ingenting av det du ätit förbränns förrän all alkohol är förbränd. Alkoholen är giftig för kroppen och levern arbetar alltid för att göra sig av med den först av allt. Detta får som resultat att förbränningen av fett  minskar och fettet lagras istället.

Du blir hungrigare av alkohol

Snabbmat på väg hem från krogen? Pizza eller Kebab dagen efter? Scenarion som de flesta känner igen. Alkohol ökar aptiten, vilket kan vara en av orsakerna till att man lätt äter mer än vad man tänkt sig när man dricker alkohol. Ett annat resonemang kring varför man ibland äter extra mycket när man dricker alkohol är att man lätt tappar kontrollen över hur mycket man stoppar i sig under alkoholens inflytande.

Bör man helt låta bli alkohol om man vill gå ner eller hålla sin vikt?

Nej, man behöver inte avstå från alkohol helt och hållet om man vill gå ner i vikt. Däremot MÅSTE vinet, spriten eller ölen räknas med i det totala kaloriintaget. Välj den dryck som innehåller minst kalorier och skippa att äta nattmat och annat som innehåller mycket kalorier i samband med att du dricker alkohol.

Kaloritabell alkohol

  • En starköl (40 cl): 186 kalorier (motsvarar 11.6 sockerbitar)
  • Ett glas rött vin (15 cl): 108 kalorier (6,8 sockerbitar)
  • Ett glas vitt vin (15 cl): 101 kalorier (6,3 sockerbitar)
  • Ett glas gin & tonic (4 cl): 150 kalorier (9 sockerbitar)
  • Ett glas cosmopolitan ( 4 cl): 120 kalorier (7,5 sockerbitar)
  • Ett glas punsch (4 cl): 98 kalorier ( 6,1 sockerbitar
  • Ett glas whisky (4 cl): 89 kalorier ( 5, 6 sockerbitar)

Källa: Systembolaget

Leave Comment